П'ятниця, 19.04.2024, 04:12
Вітаю Вас Гість | RSS

Гуляйпільський колегіум "Лідер"

Меню сайту
Я маю право
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Грудень » 10 » 10 грудня - Міжнародний День прав людини
16:05
10 грудня - Міжнародний День прав людини

10 грудня – важлива дата для нас усіх. Сьогодні відзначається 70-та річниця ухвалення Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй Загальної декларації прав людини. З’явившись після закінчення ІІ світової війни, Декларація покликана охороняти життя, свободу і рівність усіх людей. На сьогодні цей документ перекладений на 375 мов. Незважаючи на те, що Декларація має рекомендаційний характер, її статті стали частинами правових систем більшості держав світу та були покладені в основу інших документів, що розширювали і закріплювали права людини.

День прав людини став першим Міжнародним днем, що відзначається з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. Останні 16 років визначається ще й щорічна тематика Дня прав людини. Вонастосується відстоювання окремих прав, правопросвітництва, боротьби з бідністюта дискримінацією. Цьогорічна тема: "Stand up for the human rights!" - "Борись за права людини!". 

Нагадаємо основну інформацію про права людини за версією однієї з найбільших правозахисних організацій світу Amnesty International (Міжнародна амністія).

“Права людини – це основні права і свободи, які надаються людям просто тому, що вони є людьми.  30 статей «Загальної декларації прав людини» встановлюють цивільні, політичні, економічні, соціальні і культурні права всіх людей. Це бачення людської гідності, що виходить за межі політичних кордонів і повноважень, зобов’язуючи уряди відстоювати фундаментальні права кожної людини.

Права людини універсальні. Вони належать кожному, незалежно від раси, сексуальної орієнтації, громадянства, статі, національності, етнічної приналежності чи фізичних можливостей.

Права людини вроджені. Ми всі народжуємось з правами людини. Вони належать людям уже тому, що вони люди.

Права людини невід’ємні. Вони не можуть бути відібраними – і крапка. Жодна людина, корпорація, організація або навіть уряд не може позбавити особу її прав.

Права людини можуть бути порушені. Хоча вони є невід’ємними, вони не є невразливими. Порушення прав може зупинити людей від використання своїх прав, але вони не можуть припинити їх існування.

Права людини є життєво необхідними. Вони мають важливе значення для свободи, справедливості і миру”.

Робота з тематикою прав людини  є основоположною для становлення демократичних правил у освітніх закладах. Саме на повазі до людської гідності кожної людини, що бере участь у освітньому процесі має будуватися спільна діяльність. А тому  Міжнародний День прав людини  відзначається не гучними святкуваннями та концертами, а щоденною працею над усвідомленням, поясненням та відстоюванням власних прав і прав інших.

А тому у колегіумі з 10 по 14 грудня згідно плану проходять заходи  в рамках Всеукраїнського тижня права, які розпочалися Єдиним уроком права для учнів відповідно їх віку.

Переглядів: 236 | Додав: tlapina | Рейтинг: 5.0/1
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВвСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Copyright colegium lider © 2024